SFH

LÄSTIPS

Böcker på svenska

Här presenterar vi böcker på svenska som handlar om högkänslighet eller närliggande ämnen. Längst ner på sidan listar vi även böcker på engelska.

 

Högkänslig … än sen då? En guide för dig som vill förstå / av Else Marie Bruhner

Vad är egentligen ”högkänslighet”? Vad har högkänsliga människor gemensamt? Varför utgör högkänsliga människor en minoritet? Hur inverkar högkänsligheten på våra liv? Fungerar den högkänsliga hjärnan annorlunda? Är högkänsliga människor intelligentare än andra? Dessa frågor, och många fler, får du svar på i den här lättillgängliga och fint illustrerade boken som guidar dig runt i högkänslighetens fascinerande värld. Ju mer du lär dig om högkänslighet, desto bättre lär du känna dig själv, ditt sätt att tänka och fungera. Den högkänsliga personen behöver nämligen hitta sitt sätt att leva, i harmoni med sitt temperamentsdrag. Du får också förslag på hur du som högkänslig kan leva ett balanserat liv i en värld som inte alltid förstår dig.

Utgiven av BoD förlag, ISBN 9789176996249 (mjukband 144 sid.). Finns hos välsorterade bokhandlare och hos de flesta internetbokhandlare.


DEN HÖGKÄNSLIGA MÄNNISKAN & KÄRLEKEN / av Elaine N. Aron

Faller du hårt och djupt när du blir kär? Är du trött på att bli kallad “för känslig” i din relation? Kämpar du för att känna respekt för din mindre känsliga partner? Eller har du gett upp kärleken helt och hållet, eftersom du fruktar att du inte klarar av att bli sårad?

Detta är den fjärde boken på svenska av psykoterapeuten och forskaren som myntat begreppet “högkänslighet” eller “HSP – The Highly Sensitive Person”. Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som finns hos cirka tjugo procent av befolkningen. Högkänsliga personer bearbetar intryck djupare än andra vilket bland annat medför ett mycket aktivt inre liv och en särskild uppmärksamhet på subtila detaljer, men även ett stort behov av ensamtid för att förhindra att bli överväldigad.

Utgiven av Egia förlag, ISBN: 9789198053463 (inbunden, 349sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Läs mer på Egias hemsida

 

i-mötet-mellan-kärlek-och-makt_egia-förlag_webbI MÖTET MELLAN KÄRLEK OCH MAKT – Släpp taget om destruktiv självvärdering / av Elaine N. Aron 

Att jämföra sig med andra är naturligt för alla sociala djur. Elaine Aron kallar det för ”rankning”. Men det vi innerst inne längtar efter är ”länkning” – att knyta djupa band till varandra och älska villkorslöst. Denna bok hjälper dig att se när du och andra använder rankning respektive länkning och hur du kan balansera dessa sidor inom dig på ett medvetet sätt. Du lär dig att se vad som triggar din värderande, jämförande sida och hur du kan ändra perspektiv i olika situationer. Särskilda övningar för det omedvetna hjälper dig att ta fram gamla trauman i ljuset och se hur dessa stärkt din inre kritiker. Du får hjälp att se hur du kan bryta onödiga försvarsmönster och i stället använda din kraft till att skapa hälsosamma band till andra människor och fördjupa de relationer du redan har. Boken är skriven för alla, men har även med ett särskilt perspektiv på högkänslighet.

Utgiven av Egia förlag, ISBN: 9789198053432 (inbunden, 285 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Läs utdrag ur boken…

 

det-högkänsliga-barnet_elaine-aron_egia-förlag_planoDET HÖGKÄNSLIGA BARNET – Att växa och må bra i en överväldigande värld / av Elaine N. Aron 

Ett överstimulerat högkänsligt barn blir lätt distraherat och tenderar ofta att sätta sig i ett hörn och drömma eller tvärtom bli närmast hyperaktivt. Dessa olika strategier som barnet väljer för att skydda sig mot överstimulering kan föra med sig en känsla av att vara annorlunda och fel – som i sin tur kan leda till blyghet. Men ett barn som uppmärksammar sin omgivning så intensivt kan även utveckla en speciell omtänksamhet, stor kreativitet och en förmåga att njuta av de små sakerna i livet. Boken är full av värdefulla råd och tips för föräldrar, lärare och andra som kommer i kontakt med högkänsliga barn. Den illustrerar genom tydliga exempel hur man kan lotsa det högkänsliga barnet tryggt ut i världen, så att både skola och socialt liv blir glädjefyllda erfarenheter. Speciella utmaningar knutna till olika åldrar tas upp, och ett eget kapitel ägnas helt åt högkänsliga ungdomar. Den svenska utgåvan är uppdaterad med den senaste forskningen.

Utgiven av Egia förlag, ISBN: 9789198053418 (inbunden, 378 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Läs utdrag ur boken…

 

den_högkänsliga_människan_180x239DEN HÖGKÄNSLIGA MÄNNISKAN – Konsten att må bra i en överväldigande värld / av Elaine N. Aron 

Elaine N. Aron, amerikansk psykolog och forskare, är den som myntade begreppet högkänslighet (HSP – The Highly Sensitive Person). Elaine har forskat på högkänslighet i mer än tjugo år och har författat hundratals artiklar och åtskilliga böcker om ämnet. Idag har hon en betydande läsekrets i många länder, och hennes forskningsresultat har publicerats i ett flertal akademiska tidskrifter. I boken hittar du bland annat: självbedömningstester som hjälper dig att identifiera de områden där du är högkänslig, tips på hur du i ett positivt ljus kan rama in dina erfarenheter från det förflutna och därigenom nå större självkänsla, insikter om hur högkänslighet påverkar både arbetsliv och personliga förhållanden, tips på hur du kan hantera överstimulering, information om medicinering och när man behöver söka hjälp, tekniker för att berika själ och ande. Den svenska utgåvan är reviderad och uppdaterad med den senaste forskningen.

Utgiven av Egia förlag, ISBN: 9789198053401 (inbunden, 328 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Läs utdrag ur boken…

 


 

Högsensitiva berättar/ av Pia Rockström

Journalisten, och SFH-medlemmen, Pia Rockström har intervjuat 22 högkänsliga män och kvinnor och låter dem här framträda i ord och bild. I boken berättar de bland annat om hur de har kunnat använda sin sensitivitet för att berika sitt eget och andras liv. Pia Rockström vill med porträtten både fördjupa kunskapen om högkänslighet och inspirera andra högsensitiva att känna stolthet över vem de är.

Utgiven av Förlagshuset Siljan Måsar 2017, 160 sidor. Finns att köpa hos internetbokhandlarna.

 

ORKIDÉBARNET – om högkänsliga Lo / av Charlotta Lagerberg-Thunes

Lo är ett högkänsligt barn. Hennes talang att känna av stämningar är lika finstämd som en musiker som spelar på sitt instrument. Hon tolkar miner, gester, röstlägen och dolda konflikter. Allt registreras och läggs på lager. Minnets lager. Något att bearbeta under många år som vuxen.

Lovisa växer upp i en dysfunktionell familj och lär sig tidigt att ta ansvar för alla andras känslor samtidigt som de egna känslorna stängs inne och blir till en varböld som ömmar.

Uppföljaren och fortsättningen till boken Orkidébarnet heter Fjärilsdrömmar.
Utgiven av Kloster Förlag 2017, 192 sidor. Finns att köpa på Akademibokhandeln

 

FÖRSTA HJÄLPEN FÖR HÖGKÄNSLIGA / av Åsa-Saga Hammarstedt

Första hjälpen för högkänsliga innehåller hjälp, råd, intervjuer, yogaövningar och många andra fina resurser för att ta hand om dig själv innan och efter det blivit för mycket.

Boken ger dig svar och goda råd kring bland annat:

  • Hur du kan få tillbaka energin när du blivit så överstimulerad att du ”tappat dig” och ”kraschat”.
  • Hur du kan undvika att smittas av andras känslor och energier.
  • Hur du kan göra för att hålla balansen och behålla energin – till exempel hur du kan fånga upp dig efter en överstimulerande dag.
  • Hur du kan skapa en tillvaro som är snällare mot dig som högkänslig.

Detta är en e-bok i pdf-format. ● Du kan läsa mer om boken och köpa den på www.förstahjälpenförhögkänsliga.se

 

51njIxID8xLTHRILL – The High Sensation Seeking Highly Sensitive Person

(Boken är på engelska och följande beskrivning är lånad från Amazons hemsida)

Are you a thrill seeker who loves roller coasters, yet prefers safe thrills? Do you love new and novel experiences, yet are careful to think it through? Are you deeply empathic, highly creative, and experience a rich, deep inner life? If so you may be a high sensation seeking highly sensitive person. In this ground-breaking new book Dr. Tracy Cooper, the author of Thrive: The Highly Sensitive Person and Career, presents new research findings that will help you better understand how to embody both traits in ways that promote well-being, contribute to a realization of potential and engage capacities in meaning making in the world. This book is a must read for all highly sensitive people who are also high sensation seekers and the people who love them!

Utgiven av Invictus Publishing, llc; upplaga 1 (10 september 2016) 211 sidor  ● Finns att köpa hos Amazon

 

 

närlivetbrinnerNÄR LIVET BRINNER / av Ulric Jansson

Boken berättar om en människa som lyckades bli frisk på betydligt kortare tid än det tog att bli sjuk. Den vill återupprätta tron på din egen inneboende och läkande kraft, som alltid är närvarande, men kanske inte tillräckligt aktiv. Om det är du som är trött, sjuk , ledsen eller sårad, är det självklart också du som måste blir pigg, frisk, glad och lycklig. Börja med att tänka tanken. Boken är tänkt att användas som en verktygslåda, full av hjälpmedel för ditt fortsatta arbete.

Utgiven av Siljans Måsar Förlag, ISBN: 9789186799878 (kartonnage, 192 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Läs utdrag ut boken…

 

Om-detta_framsida-216x300OM DETTA TALAR MAN ENDAST MED KANINER / av Anna Höglund 

Anna Höglund är en av Sveriges mest nyskapande illustratörer. I Om detta talar man endast med kaniner utforskar hon en högkänslig kanins tankar och liv. En poetisk bok där Anna Höglund kombinerar kollageteknik, fotografi och måleri för att skildra känslan av att vara annorlunda, men samtidigt sträva efter större gemenskap. Boken vänder sig till ungdomar och vuxna.  Nominerades till Augustpriset 2013.

Utgiven av Lilla Piratförlaget, ISBN: 9789187027499 (inbunden, 56 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna 

 

modattvarasårbar_144x215MOD ATT VARA SÅRBAR – I dina relationer, i ditt föräldraskap, i ditt arbete / av Brené Brown 

Varje gång vi möter någon för första gången eller inleder ett samtal som vi vet kan bli svårt tar vi en risk. Vi känner oss osäkra och utsatta. Vi känner oss sårbara. De flesta av oss kämpar emot de känslorna vi vill ge intryck av att ha situationen under kontroll. Sociologen Brené Brown utmanar oss att möta sårbarheten på ett annat sätt. Vi tror att vi vet att sårbarhet är samma sak som svaghet, men tänk om sårbarheten i själva verket är en kraftkälla, en styrka? När vi stänger till för andra och inte visar vilka vi verkligen är, då skapar vi också ett avstånd till de människor, känslor och händelser som ger våra liv mening och riktning. Brené Brown har doktorerat i sociologi och är research professor vid University of Houston Graduate College of Social Work.

Utgiven av Libris förlag, ISBN: 9789173873352 (inbunden, 266 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Läs utdrag ur boken...

 

9789137140483_200_introvert-den-tysta-revolutionenINTROVERT – Den tysta revolutionen / av Linus Jonkman

I vår tid verkar ”utåtriktad och flexibel” vara de mest eftersökta egenskaperna på arbetsmarknaden, social kompetens värderas högre än yrkeskompetens och den som skriker högst får oftast som den vill. Det är en tid där inåtriktade, eftertänksamma och stillsamma karaktärsdrag har klassats som mentala sjukdomstillstånd. En tid där introversion ofta förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Linus Jonkman tar med läsaren på en fascinerande resa genom den introverta världen. Han berättar om sina egna och andras upplevelser som introverta och förklarar skilnaderna på och likheten mellan extroverta och introverta människor.

 
Utgiven av Bokförlaget Forum, ISBN: 9789137140483 (inbunden, 243 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Läs utdrag ur boken…
 

9789127134805_200_tyst-de-introvertas-betydelse-i-ett-samhalle-dar-alla-hors-och-synsTYST – De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns / av Susan Cain

Tyst är en både vetenskaplig och personlig bok som målar upp bilden av ett samhälle som i alla sammanhang hyllar den extroverta, vältaliga, oblyga och socialt kompetenta personen. Samhället undervärderar de lågmälda personligheterna, men faktum är att de introverta ofta är en tillgång för gruppen. Att vara introvert är inte detsamma som att vara blyg. Det handlar istället mer om var man hämtar energi. Extroverta personer stimuleras av sällskap och kontakt, medan introverta behöver avskildhet och lugna stunder.

 

Utgiven av Natur & Kultur, ISBN: 9789127134805 (inbunden, 413 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Se författaren Susan Cains berämda TED-talk på Youtube: Styrkan hos de introverta…

 

hogkanslig__27_anled_cover_for_kindleHÖGKÄNSLIG? – 27 anledningar att älska det / av Ihrén Abrahamsson

Den här boken är skriven för dig som kan behöva en liten påminnelse om att du är skapad som den du är. Om du är känslig så kan du lära dig att älska din känslighet precis som du älskar din partner eller en god bakelse. Att tycka illa om sin känslighet är det samma som att inte tycka om sina händer, sitt hår eller sin kropp. Det här går dock att förändra. För din känslighet vill säga dig något och beroende på hur villig du är att stanna upp och lyssna – desto mer kan du lära dig. I boken får du frågor att svara på som kan hjälpa dig vidare mot en större självacceptans. Känsligt är bra!

 

Utgiven av CreateSpace Independent Publishing Platform, ISBN: 9781479264391 (häftad, 88 sidor) ● Finns hos amazon.com (eller som e-bok hos ihrenabrahamsson.com/portfolio/highly-sensitive-3/)

 

upptc3a4ck-kc3a4nslighetenUPPTÄCK KÄNSLIGHETEN – DIN GÖMDA KRAFT / av Ihrén Abrahamsson (medförfattare: Bob Proctor, Elaine N. Aron och Ted Zeff)

Är du en av dem som funderat över varför du reagerade så stark när du mötte en viss person eller besökte ett speciellt ställe när ingen annan verkade märka något? Eller har du blivit arg på dig själv för att du så lätt blivit sårad och sedan lovat dig själv att det aldrig ska ske igen? I så fall kan det hända att du lever med en högre känslighet än de flesta andra människor gör. Det är här är varken en diagnos eller något som måste förändras på något sätt. Istället är det något som borde erkännas, accepteras och uppskattas. Den här boken ger dig mycket information och skapar klarhet i vad det innebär att vara en högkänslig person. Du får ta del av viktigt information från världskända experter på området känslighet. Det finns en kraft inom dig som heter känslighet – och du kan lära dig att använda den!

Utgiven av CreateSpace Independent Publishing Platform, ISBN: 9781484014127 (häftad, 206 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Läs utdrag ur boken…

 

kom-narmare-om-karlek-relationer-och-forsvarsstrategierKOM NÄRMARE – Om kärlek, relationer och försvarsstrategier / av Ilse Sand 

Som liten lärde sig Inger att orka med sin mammas ständiga förtvivlan genom att istället försöka börja prata med henne om något annat. I dag undrar hon varför hennes egna barn aldrig kommer med sina problem till henne. Charlotte förälskade sig ständigt i män hon upplevde att hon skulle kunna hjälpa. Men ju mer hon ville ge, desto mer drog de sig undan, för att slutligen avsluta relationen. Hon såg inte att ensamheten hon upplevde egentligen var hennes egen. Inger och Charlotte är exempel på hur gamla försvarsstrategier kan stå i vår väg. Det är handlingsmönster vi utvecklat för att undvika sorger och annat obehag. De hade ofta sin uppgift att fylla när de en gång etablerades, men i vuxen ålder kan de istället skymma sikten och hindra oss i våra relationer. Psykoterapeut Ilse Sand visar hur man kan bli mer medveten om sina egna strategier – och hur man kan bli fri från dem.

Utgiven av Libris förlag, ISBN: 9789173873390 (inbunden, 111 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Läs utdrag ur boken…

 

hitta-nya-vagar-i-kanslornas-labyrintHITTA NYA VÄGAR I KÄNSLORNAS LABYRINT / av Ilse Sand

Tårar av sorg? Eller tårar av lättnad, frustration, ilska eller trötthet?
Känslor kan vara en riktig labyrint, och det är inte alltid vi förstår ens oss själva.
Hitta nya vägar i känslornas labyrint är en guidebok för var och en som vill förstå sig själv och sina känslor och kanske andra människor och deras känslor bättre. Den vänder sig också till psykoterapeuter, psykologer och andra som arbetar med behandling. 

 

 

Utgiven av Libris förlag, ISBN 9789173873123 (inbunden, 128 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna

 

9788792683021_large_alska-dig-sjalv-en-guide-for-sarskilt-sensitiva-och-andra-kansliga-sjalar_haftadÄLSKA DIG SJÄLV / av Ilse Sand

Ilse Sand är psykoterapeut, teolog och tidigare församlingspräst. Hon är själv särskilt sensitiv och har egen erfarenhet av hur man kan komma i kläm bland människor med ett mycket högre tempo än man som sensitiv klarar av. Och vilken stor glädje man kan få av sina sensitiva talanger om man ger dem den plats de behöver. Boken beskriver vad det vill säga att vara särskilt sensitiv, hur det kan upplevas och hur du kan använda det på ett positivt sätt i ditt liv. Den ger bland annat anvisningar för hur du kan bli bättre på att sätta gränser, och hur du kan få största möjliga glädje av dina medfödda anlag till djup, intensitet och närvaro. Längst bak i boken kan du testa din egen sensitivitet i ett nykonstruerat danskt test. Du kan dessutom hitta en lista med förslag på aktiviteter, vilka ger dig glädje och välbehag, om du är av en känslig natur.

Utgiven av Förlaget Ammentorp, ISBN: 9788792683021 (danskt band, 141 sidor) Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Se videoklipp med författaren (på danska): Särlig sensitivitet og egenomsorg…

 

9789173872683_200_drunkna-inte-i-dina-kanslor-en-overlevnadsbok-for-sensitivt-begavade_e-bokDRUNKNA INTE I DINA KÄNSLOR / av Maggan Hägglund och Doris Dahlin

I Drunkna inte i dina känslor berättar författarna om sina och andras erfarenheter, vad forskarna säger om känslor och känslighet och om tänkbara orsaker till att närmare en femtedel av alla människor tros vara mer emotionellt begåvade än andra. Förhöjd känslighet är en fantastisk gåva både för en själv och för omvärlden, en gåva som också kan vara bökig att leva med. När omgivningen säger »du inbillar dig« och »du är överkänslig« kan det vara lätt att känna sig fel. Särskilt krångligt kan det bli om man både har en extra känslighet och är stark och utåtriktad. Sådana är den här bokens författare. StarkSköra kallar de det.

Utgiven av Libris förlag, ISBN: 9789173871525 (inbunden, 143 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Läs utdrag ur boken…

 

9789163721557_200_hitta-din-plats-andas-in_kartonnageHITTA DIN PLATS, ANDAS IN / av Tina Petersson Jönsson och Marie-Louise Nilsson

Dagens samhälle ger tydliga signaler om att det är viktigt att lyckas. Lyckan nås genom framgång i arbetsliv och privat. Om du känner att energin sinar, att du inte passar in, att du inte hänger med, och behöver vila efter en veckas åtagande – då kan denna bok vara något för dig. Hitta din plats, andas in är en praktisk arbetsbok för högkänsliga personlighetstyper. Boken är uppbyggd med ett helhetstänk av bilder, andningsövningar, utvecklingsövningar och reflektioner.

Utgiven av Moment of Life/Vulkan, ISBN: 9789163721557 (kartonnage, 160 sidor) ● Finns hos internetbokhandlarna ● Läs utdrag ur boken...

 

bokBLI DIN EGEN KRAFTCOACH / av Margareta Stenmark

Boken ger dig tillgång till en kraftfull och strukturerad metod för att känna igen dina kraftuttag (K-) och kraftinsättningar (K+) och ger dig därmed valmöjligheten att reglera ditt Kraftkonto. Metoden och livsfilosofin gör avstamp i en helhetssyn på människan och blandar traditionellt tänkande och vetenskap med alternativt tänkande och existentiella frågeställningar. Kraftbalansmodellen är en övergripande omfamning av existerande metoder för kraftpåfyllnad. I ditt personliga Kraftsökningsschema ges du möjlighet att genom detaljerna se helheten i ditt liv.

Utgiven av Kraftskolan, ISBN: 9789198022605 (danskt band, 109 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna ● Läs utdrag ur boken…

 

9789197963848_200_dina-brev-lagger-jag-under-madrassen-en-brevvaxling-1971-2002DINA BREV LÄGGER JAG UNDER MADRASSEN / av Astrid Lindgren & Sara Schwardt

Under några år i början av 1970-talet brevväxlade Astrid, född 1907, intensivt med Sara, född 1958. Att det i ålder skiljde drygt femtio år bekom ingen av dem. Det var två ”besläktade själar” som utbytte tankar om livet, kärleken och hur svårt det är att vara människa. Med åren blev det längre mellan breven, men kontakten upphörde inte helt förrän efter Astrid Lindgrens död 2002. Sammanlagt består samlingen av mer än åttio brev.

Utgiven av Salikon förlag, ISBN: 9789197963848 (inbunden, 208 sidor) ● Finns hos välsorterade bokhandlare och hos internetbokhandlarna

 

Böcker på engelska

Parenting the Highly Sensitive Child, Julie B. Rosenshein, Balboa Press, 2013

Raise an Emotionally Healthy Boy, Save your son from The Violent Boy Culture, Ted Zeff, Ph.D., Prana Publishing, San Ramon, 2013

The Highly Sensitive Person: How to Thrive When the World Overwhelms You, Elaine N. Aron, Broadway Books, New York, 1996

The Highly Sensitive Child: Helping our Children Thrive when the World Overwhelms themElaine N. Aron, Broadway Books, New York, 2002

The Highly Sensitive Person´s Workbook, Elaine N. Aron, Broadway Books, New York, 1999

The Highly Sensitive Person in Love: Understanding and Managing Relationships When the World Overwhelms You, Elaine N. Aron, Broadway Books, New York, 2000

Psychotherapy and the Highly Sensitive Person: Improving Outcomes for That Minority of People Who Are the Majority of Clients, Elaine N. Aron, Routledge, New York, 2010

The Highly Sensitive Person´s Survival Guide: Essential Skills for Living Well in an Overstimulating World, Ted Zeff, New Harbinger Publications, Oakland, 2004

The Strong Sensitive Boy: Help your Son become a Happy, Confident Man,Ted Zeff, Prana Publishing, 2010

The Highly Sensitive Person´s Companion: Daily Exercises for Calming YourSenses in an overstimulating World, Ted Zeff, New Harbinger Publications, Inc. 2007

Raise an Emotionally Healthy Boy: Save Your Son from the Violent Boy Culture, Ted Zeff, Barnes & Noble, 2013

Making Work Work for the Highly Sensitive Person: Learning to Bend, Not Break, When Work Overwhelms You, Barrie Jaeger, McGraw-Hill books, 2004

 

One thought on “LÄSTIPS

  1. Pingback: Högkänsligas förening listar Orkidébarnet | Kloster Förlag