ONLINE: HSP-dagen 2024


HSP-DAGEN 2024

TEMA: MENTAL HÄLSA

 

BAKGRUND

För några år sedan instiftades en internationell dag för att uppmärksamma högkänslighet mer i samhället. Sfh arbetar för att göra detsamma i Sverige. Mer om det här.

Att det saknas tillräcklig kännedom och kunskap om högkänslighet påverkar både på individ- och samhällsnivå; inom skola, vård, arbetsliv m m. 

Enligt Elaine Aron som myntat begreppet HSP är en av framgångsfaktorerna att individen har kännedom om sitt personlighetsdrag, för att på så sätt förstå sig själv bättre.

Det viktigaste målet Sfh har som ideell förening är att sprida mer kännedom och kunskap om högkänslighet, baserat på forskning.

Därför är vi mycket glada och stolta att presentera programmet för årets HSP-dag.

 

PROGRAM HSP-DAGEN 2024 TEMA: MENTAL HÄLSA


Pass 1: 10:00-10:30 -  Introduktion till högkänslighet, grunderna

I detta pass får du en föreläsning om grunderna i högkänslighet, baserat på forskningen. Vi pratar också om vanliga styrkor och utmaningar, samt några ord om vad högkänsliga kan behöva för att må bra. Föreläsaren kommer också dela lite av sin upplevelse av livet som högkänslig.

Pass 2: 11:00-11:45 - Hur kan högkänsliga främja den psykiska hälsan: Forskning och råd

Med Victoria von Sarau, adjungerad styrelsemedlem och forskningsbevakare Sfh

Upptäck hur du kan främja din psykiska hälsa och välmående genom att förstå hur din hjärna och nervsystem fungerar som högkänslig. Victoria von Saurau, utbildad inom folkhälsovetenskap och aktiv inom föreningen som forskningsbevakare, delar i denna föreläsning med sig av forskning och råd för att hantera sensorisk överbelastning, förbättra återhämtning och skapa en livsstil som stödjer din psykiska hälsa som högkänslig.

Lunchpaus
 
Pass 3: 13:30-14:15 - Tema Barn: Hur förebygga & hantera stress hos barn & unga

Med Josefine Henriksson & Martina Hårdstål/Podden om högkänsliga barn

Under den här föreläsningen får du veta mer om vilka faktorer som motverkar stress hos barn och unga. Du får också lära dig om hur man som vuxen kan hjälpa ett barn att förebygga stress. 

Medveten närvaro är motsatsen till stress och just därför är det också viktigt att barnet får träna upp sin förmåga inom det. I den här föreläsningen får du verktyg kring det. 
Många högkänsliga barn ställer höga krav på sig själva och är självkritiska och därför är självmedkänsla viktigt och det berörs även i den här föreläsningen.

Josefine & Martina har i många år hållit föreläsningar, väglett föräldrar till högkänsliga barn samt skapat coachingprogram och en podd om högkänsliga barn. De är båda utbildade hsp-terapeuter, utbildade inom yoga och mindfulness och har tillsammans erfarenheter både inom förskolan och föreningslivet i att stötta högkänsliga barn. 

Pass 4: 14:30-15:15 - Nervsystemreglering - Balans genom kroppen

Med Elina Sundström

Under det här passet introduceras vi till hur vårt nervsystem fungerar och hur tankar, känslor och kroppsliga reaktioner kan hänga ihop, med fokus på stress, triggers och starka känslor. Vi kan skapa mer balans genom att förstå vad som får oss ur vårt s.k toleransfönster och vad som bygger upp oss. Allt hänger ihop: hur vi tänker, vilka val vi gör och kroppens reaktioner. Under den här workshopen fokuserar vi extra på just kroppen. Du får testa på olika övningar som kan hjälpa dig i stunden, samt reflektera över vilka behov din kropp signalerar som kan behöva förändringar över tid.

Vi avslutar med att öppna upp för ett kort samtal om hur ni hanterar stressorer i livet och frågor, för reflektion, gemenskap och givande utbyten.

Elina Sundström som leder workshopen är folkhögskollärare inom hälsa och egen företagare och känner väl igen sig i högkänslighetsdefinitionen. Hon är bl.a är utbildad inom vetenskapsjournalistik, medicinsk och traumaanpassad yoga, nervsystemsreglering och SEE-Learning (social, emotional and ethical learning).


Pass 5: 15.30-ca 16.00 - Panelsamtal

Panelen diskuterar några frågor på dagens tema och utgörs av föreläsarna från dagens program. Panelsamtalet modereras av Helén Vedlé, ambassadör i Sfh.

 

DISKUSSIONSFRÅGOR - INFO KOMMER

 

UTLOTTNING

Böcker mm kommer att lottas ut bland deltagarna under dagen.
 

TID

Söndag 6 oktober kl. 10:00-ca 16:00

Du väljer själv om du vill vara med på hela programmet eller valda delar. 

 

PLATS

Online, via Zoom. 

Alla anmälda får en länk till evenemanget lördag 5/10. Det är samma länk till de olika passen.

 

PRIS

HSP-dagen är kostnadsfri eftersom vi gärna vill nå ut till så många som möjligt.

Vill du får du gärna swisha en slant för att stötta vårt ideella arbete. Mer info.

 

BOKNING

Anmäl dig gärna redan idag, senast fredag 4/10 kl 20.00.

Efteranmälningar tas emot i mån av tid och plats, dock allra senast söndag 6/10 kl 08.30 till info@hspforeningen.se 

Antalet platser är begränsat, pga Sfh:s Zoom-licens. Får du förhinder är vi tacksamma om du avbokar din plats så den kan gå till någon annan.

Du behöver ett konto för att kunna göra en bokning, antingen ett medlems- eller kostnadsfritt deltagarkonto. 

Har du ett konto redan så kan du logga in längre ner på sidan. Du loggar in med ditt personnummer eller användarnamn samt lösenord. Kontakta oss om du har problem med inloggningen. 

Klicka på "Bli medlem" för att skapa ett konto. Välj kostnadsfritt  Deltagarkonto om du inte önskar bli medlem. Om du väljer Medlemskonto blir du medlem och får rabatt på föreläsningar samt tillgång till medlemsaktiviteter, informationsbrev mm, förutom att du stödjer vårt viktiga arbete med att sprida information om högkänslighet.

Medlemsavgiften för enskild medlem 320 kr per kalenderår, och 520 kr för familjemedlemskap (på samma adress). Är du med på fler än två föreläsningar under året har du tjänat in medlemsavgiften. 

 

VI BEHÖVER DIN HJÄLP!

Känner du någon du tror vill vara med? Tipsa dem gärna!

Som ideell förening är vi beroende av intäkterna från medlemmar och deltagare på våra aktiviteter. Vi hoppas att du som redan är medlem vill fortsätta att vara det nästa år.

Är du inte redan medlem är det ett bra tillfälle att bli det under årets sista kvartal, eftersom du får hela 2025 på köpet. Läs mer om medlemskap.

Tillsammans kan vi göra mer skillnad!

 

Varmt välkommen!

Sfh



Detaljer

När
  • Söndag 6/10 kl 10:00-ca 16:00
Var  ONLINE: ZOOM
Aktivitet startar  sön 6 okt 2024 (v. 40)
Aktivitet slutar  sön 6 okt 2024 (v. 40)
Kostnad
  • 0,00 kr
Status  Öppen
Bokning
  • Öppen för bokning
Platser 100st
Platser kvar  89 st

Logga in på ditt konto för att anmäla dig till den här aktiviteten

Logga in på ditt medlemskonto
Glömt lösenordet? Bli Medlem!